domenica - Valle di ledro

Min 10°C - Max 22°C

lunedì - Valle di ledro

Min 16°C - Max 23°C

martedì - Valle di ledro

Min 15°C - Max 28°C

IT | EN | DE | NL | CZ

Discover what Val di Ledro - Trentino offers your holiday

Het Paalwoningenmuseum

Een belangrijke archeologische vindplaats aan de oevers van het Lago di Ledro werd in 1929 onderwerp van een grootschalige studie. Daarna werd de plaats niet meer onderhouden waardoor er veel geplunderd werd. Er vonden talrijke diefstallen plaats en zogenaamde zelfbenoemde en niet deskundige archeologen deden zonder vergunning onderzoek en veroorzaakten veel schade. In 1960 werd de vindplaats echter beschermd en op de juiste manier onderzocht en uitgebreid dankzij de interventie van het oudheidkundig bureau uit Padua dat destijds verantwoordelijk was voor het Ledrogebied. Het werd met hulp van het natuurwetenschappelijk museuem Museo Tridentino di Scienze Naturali in Trento weer in oude staat hersteld.

Het museum kende drie belangrijke fases van opgravingen die eindigden in respectievelijk 1961, 1965 en 1967, en die een aanzienlijke hoeveelheid materiaal opleverden. Er werd een museum geopend om de vondsten tentoon te kunnen stellen en om een beeld te kunnen schetsen van de culturele, sociale en economische context van de overblijfselen van de paalwoningen in het meer die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn aan de overs van het Ledromeer.

De bouw van het museum begon in 1968 en was gereed in 1972, waarbij de gehele constructie gemaakt is van hout met grote glasoppervlakten zodat het gebouw naadloos in de omgeving past en er geen visuele barrières zijn tussen de vondsten in het museum en de plek waar de overblijfselen gevonden zijn. In het midden van de enige hal die het museum rijk is, staat een kano die is uitgehakt uit een enorme spar met een lengte van 4,5 meter en een breedte van 0,75 meter.

In de vitrines van het museum zijn diverse vondsten van keramiek in bruine of rode kleuren te bewonderen. In het bijzonder zijn er grote afgevlakte kegelvormige kruiken voor levensmiddelen of bekers en mokken te zien die gelukkig grotendeels intact zijn. Onder de terracotta werktuigen zijn vooral de zogenaamde ‘mysterieuze’ objecten erg fascinerend: het zijn rechthoekige segmenten die voorafgaande aan het bakken zijn voorzien van inscripties met punten en lijnen waarvan het gebruiksdoel onbekend is. Dankzij de vondst van restanten van huis- of wilde dieren, etensresten en sedimenten onder in de kannen en kruiken, is het mogelijk geworden om de eetgewoonten van de toenmalige bewoners te reconstrueren. Er is ook een gevarieerde collectie aan bronzen objecten gevonden: bijlen, dolken met driehoekige bladen, naalden en maar liefst vier kronen of diademen die als sierraden voor op het hoofd werden gebruikt. In het museum is een elegant geometrisch exemplaar tentoongesteld dat fraai gegraveerd is en naar buiten uitstekende T-einden heeft. Verder zijn er ook diverse objecten van hout, bot en hoorn te zien, alsmede fotografische reproducties van een interssant soort textiel: het gaat om een linnen riem die samengevouwen en opgerold werd gevonden waarbij vooral het opvallende ruitvormige patroon aan beide uiteinden opvalt. Ten slotte mogen ook de grote hoeveelheid barnstenen kralen niet worden vergeten die waarschijnlijk aan elkaar geregen werden tot een halsketting.

 

Andere archeologische vondsten van de opgravingen in Ledro zijn ondergebracht in de collecties van het Museo del Castello del Buonconsiglio en het Museo Tridentino di Scienze Naturali.

Langs de oever van het meer is direct naast het Museo delle Palafitte, ofwel het paalwoningenmuseum, een reconstructie gemaakt van een van de originele huizen. Er is geen wetenschappelijke zekerheid dat de reconstructie accuraat is want de opgravingen hebben geen informatie opgeleverd over de details van de bouwwerken, maar ze dienen als een visuele ondersteuning om het belang van deze zeer bijzondere archelogische plaats te benadrukken.

museo delle palafitte del lago di ledro

Het paalwoningenmuseum aan het Ledromeer

Openingstijden:
Maart–juni en september–november: 9.00 tot 17.00 uur. ‘s Maandags gesloten
Jul–augustus: 10.00 tot 18.00 uur. Elke dag geopend

Toegangsprijzen:
€ 3,50 vol tarief
€ 2,50 gereduceerd tarief
€ 7,00 familietarief (ouders met kinderen)
Gratis toegang voor kinderen tot 6 jaar

Bijgevoegde documenten

Pile-dwelling Museum

prev
next

Eventementen & nieuws

13/09/2014-10/06/2015

FROM WAR TO PEACE

Stay for schoolsin valle di Ledro and in Val del Chiese to visit trenches and fortifications of the Great War, when Ledro was the border line between Italian Kingdom and Hapsburg Empire.

01-03/05/2015

COMICS IN VALLE DI LEDRO

A weekend dedicated to comics and cartoons in Valle di Ledro.

01-03/05/2015

COMICS

A weekend dedicated to comics and cartoons in Valle di Ledro

03 mag 2015

MEETING AT THE LAKE TO TALK ABOUT IT

Incontro in localita Besta sulla spiaggia per inviare preghiere e vibrazioni di armonia, gratitudine e guarigione alle acque del lago. Vogliamo dare un particolare contributo alla rigenerazione del lago sperimentando questa tecnica ,che basandosi su armonia e gratitudine , non può che essere positivamente energizzante sia per il lago che per i partecipanti, indipendentemente da quali che siano le aspettative!!!  Chi frequenta il lago sa quanto sia prezioso preservarlo nella sua bellezza e nella sensazione di pace che emana in ogni stagione. Chiunque è benvenuto, sarà importante partecipare e sarà sicuramente una bella occasione di incontro e condivisione.

05 mag 2015

WANDELPROGRAMMA - LOKKING AT THE LAKE

Interesting walk to admire Lake Ledro from a hidden path and to get to know more about the villages of Pieve, Locca and Mezzolago. From Pieve we take the old road to Locca and then the forestry road that leads to Mezzolago. At a certain point we take the small path hidden among pine and nut trees with nice views over Lake Ledro. Once in Mezzolago we cross the village and come back to Pieve along the path along the lake side.

06 mag 2015

WANDELPROGRAMMA - THE FLOWERING IN DROMAE'

Exciting botanical hike to Dromaè, a natural botanical garden, where, different kinds of flowers bloom, like wild peony and white narcissus. To go up, we take first the botanical path and then continue along Austrian trenches from the First World War, recently renovated. The weariness for the steep ascent is surely rewarded by the sweet-smelling meadows and by the breath-taking view, one of the best one, over Lake Ledro.

 

06 mag 2015

WE TALK ABOUT SLA

Discussion about Sla.

25-26/04/2015 - 09-10/05/2015

MENU LEDRO SPRING MENU - YELLOW AND SAFFRON

 Menu Ledro yellow and saffron, Yellow is the color of energy after the winter slumber. Come and taste corn polenta, cheese and saffron “made in Ledro”.
 

3-10/08/2014

BOWLS TOURNAMENT

Bowls Tournament 

<<< >>>

Plan uw vakantie

  • Kies de periode wanneer u naar Valle di Ledro wilt komen.
  • Kies de activiteiten die u wilt doen en de accommodatie die u wenst.
  • Uw vakantie is ontworpen, met gemiddelde accommodatieprijzen en activiteiten

   Newsletter

   Ontvang onze nieuwsbrief: we houden u graag op de hoogte van aanbiedingen en het laatste nieuws.

   © Consorzio per il Turismo Valle di Ledro

   Ufficio Turistico - Via Nuova, 7 - 38060 LEDRO | info@vallediledro.com

   P.Iva 00831220223 - C.f. 84002900227

   Tel. +39 0464 591222 | Fax +39 0464 591577 | Skype vallediledro Chat Skype Add Skype

   privacy | credits | MADE IN KUMBE

   logo trentino