martedì - Valle di ledro

Min 13°C - Max 25°C

mercoledì - Valle di ledro

Min 18°C - Max 28°C

giovedì - Valle di ledro

Min 17°C - Max 20°C

IT | EN | DE | NL | CZ

Discover what Val di Ledro - Trentino offers your holiday

Het Paalwoningenmuseum

Een belangrijke archeologische vindplaats aan de oevers van het Lago di Ledro werd in 1929 onderwerp van een grootschalige studie. Daarna werd de plaats niet meer onderhouden waardoor er veel geplunderd werd. Er vonden talrijke diefstallen plaats en zogenaamde zelfbenoemde en niet deskundige archeologen deden zonder vergunning onderzoek en veroorzaakten veel schade. In 1960 werd de vindplaats echter beschermd en op de juiste manier onderzocht en uitgebreid dankzij de interventie van het oudheidkundig bureau uit Padua dat destijds verantwoordelijk was voor het Ledrogebied. Het werd met hulp van het natuurwetenschappelijk museuem Museo Tridentino di Scienze Naturali in Trento weer in oude staat hersteld.

Het museum kende drie belangrijke fases van opgravingen die eindigden in respectievelijk 1961, 1965 en 1967, en die een aanzienlijke hoeveelheid materiaal opleverden. Er werd een museum geopend om de vondsten tentoon te kunnen stellen en om een beeld te kunnen schetsen van de culturele, sociale en economische context van de overblijfselen van de paalwoningen in het meer die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn aan de overs van het Ledromeer.

De bouw van het museum begon in 1968 en was gereed in 1972, waarbij de gehele constructie gemaakt is van hout met grote glasoppervlakten zodat het gebouw naadloos in de omgeving past en er geen visuele barrières zijn tussen de vondsten in het museum en de plek waar de overblijfselen gevonden zijn. In het midden van de enige hal die het museum rijk is, staat een kano die is uitgehakt uit een enorme spar met een lengte van 4,5 meter en een breedte van 0,75 meter.

In de vitrines van het museum zijn diverse vondsten van keramiek in bruine of rode kleuren te bewonderen. In het bijzonder zijn er grote afgevlakte kegelvormige kruiken voor levensmiddelen of bekers en mokken te zien die gelukkig grotendeels intact zijn. Onder de terracotta werktuigen zijn vooral de zogenaamde ‘mysterieuze’ objecten erg fascinerend: het zijn rechthoekige segmenten die voorafgaande aan het bakken zijn voorzien van inscripties met punten en lijnen waarvan het gebruiksdoel onbekend is. Dankzij de vondst van restanten van huis- of wilde dieren, etensresten en sedimenten onder in de kannen en kruiken, is het mogelijk geworden om de eetgewoonten van de toenmalige bewoners te reconstrueren. Er is ook een gevarieerde collectie aan bronzen objecten gevonden: bijlen, dolken met driehoekige bladen, naalden en maar liefst vier kronen of diademen die als sierraden voor op het hoofd werden gebruikt. In het museum is een elegant geometrisch exemplaar tentoongesteld dat fraai gegraveerd is en naar buiten uitstekende T-einden heeft. Verder zijn er ook diverse objecten van hout, bot en hoorn te zien, alsmede fotografische reproducties van een interssant soort textiel: het gaat om een linnen riem die samengevouwen en opgerold werd gevonden waarbij vooral het opvallende ruitvormige patroon aan beide uiteinden opvalt. Ten slotte mogen ook de grote hoeveelheid barnstenen kralen niet worden vergeten die waarschijnlijk aan elkaar geregen werden tot een halsketting.

 

Andere archeologische vondsten van de opgravingen in Ledro zijn ondergebracht in de collecties van het Museo del Castello del Buonconsiglio en het Museo Tridentino di Scienze Naturali.

Langs de oever van het meer is direct naast het Museo delle Palafitte, ofwel het paalwoningenmuseum, een reconstructie gemaakt van een van de originele huizen. Er is geen wetenschappelijke zekerheid dat de reconstructie accuraat is want de opgravingen hebben geen informatie opgeleverd over de details van de bouwwerken, maar ze dienen als een visuele ondersteuning om het belang van deze zeer bijzondere archelogische plaats te benadrukken.

museo delle palafitte del lago di ledro

Het paalwoningenmuseum aan het Ledromeer

Openingstijden:
Maart–juni en september–november: 9.00 tot 17.00 uur. ‘s Maandags gesloten
Jul–augustus: 10.00 tot 18.00 uur. Elke dag geopend

Toegangsprijzen:
€ 3,50 vol tarief
€ 2,50 gereduceerd tarief
€ 7,00 familietarief (ouders met kinderen)
Gratis toegang voor kinderen tot 6 jaar

Bijgevoegde documenten

Pile-dwelling Museum

prev
next

Eventementen & nieuws

04/04/2014-02/11/2014

TRENTINO GASTENKAART

Een gastenkaart om al het moois van Trentino te aanschouwen! Met deze kaart kunt u tijdens uw gehele vakantie door de provincie Trentino reizen met het openbaar vervoer en krijgt u toegang tot meer dan 60 musea, kastelen en natuurparken. De kaart is een cadeau te verkrijgen als u verblijft in een van de deelnemende accommodaties en anders kunt u de kaart kopen bij het toeristenbureau voor slechts € 40,00.
Naast bovengenoemde services die de card, biedt, kunt in in Valle di Ledro gratis deelnemen aan het wandelprogramma Settimane Natura

17/05/2014-30/09/2014

EXHIBITION THE BEGINNING OF THE FIRST WORLD WAR & GALICIA

On the occasion of the 100th anniversary of the  First World War, the Ledro Valley History Committee L.Riccabona presents the exhibits “The Rise of the World War” & “Galizia 1914 ”.

25 mag 2014

PHOTOEXHIBITION CHURCH OF SAN GIOVANNI

Photoexhibition

 

21/06/2014-06/09/2014

LEISURE CENTRE "QUEL CHE BESTA"

Entertainment service on the beach Besta in Molina. 12 weeks together with the program "Quel che Besta" and its games, entertainment, laboratories and fun.

22 lug 2014

ENTERTAINMENT FOR CHILDREN

Evening for children

23 lug 2014

HIKING PROGRAM - Piana di Pur

From Pian di Pur we go up through the wood of Val Fontanile following the itinerary 421. After several bends we get over the steepest stretch that leads to Passo Nota, a very important pass throughout the centuries, where there are the remains of many fortifications of the War. Going around the hillock of Cima Bandiera, we take the path that descends through Val Casarino with view over the lake.

 

23 lug 2014

AVOND MET BALLROOMDANSEN

Avond met ballroomdansen

24 lug 2014

FLEA AND ANTIQUE MARKET

Flea market and hobby craftsman

24 lug 2014

AVOND MET BALLROOMDANSEN

Avond met ballroomdansen

25 lug 2014

HIKING PROGRAM - Through Val Concei

The walk leeds us through the woods of Val concei to the rocks of Polì, an interesting spot above Lenzumo, where we can observe an unpolluted environment, created by the erosion of the lime stones. On the way back we stop to visit the Farm Segalla Fabio.

 

25/07/2014-24/08/2014

EXHIBITION

Exhibition by the Mulino Degara.

25/07/2014-24/08/2014

OPENING EXHIBITION

Exhibition by the Mulino Degara.

25 lug 2014

BINGO

Traditionele bingo met leuke prijzen 

26 lug 2014

SUNRISE AT THE DAIRY

Visit of the alpine dairy Malga Trat to discover how Stefania and Matteo milk the cows and prepare the cheese. Special breakfast at the end.
Enrolment by the tourist office (€ 12,00 for adults - free until 12 years old).

26/07-10/08/2014

KUNSTTENTOONSTELLING DOOR VERENIGING CREATIVAMENTE

Tentoonstelling van werken door de leden van de lokale kunstvereniging Creativamente. Opening the 27th July at 20:00 o' clock. 

26/07-01/08/2014

PAINTING EXHIBITION "ART BY THREE"

Painting exhibition Watercolour of Art by Three.

26/07/2014-02/08/2014

PHOTO EXHIBITION - PERU' OF CAVAGLIER FRANCO SOLINA

Photo exhibition about Perù

26 lug 2014

FEEST VOOR JONGE MENSEN

DJ draait 's avonds zijn muziek, ook met ander amusement en veel plezier 

27 lug 2014

DORPSFEEST - LEDRO RACING

In Locca, op het piazza Novy Knin. Een dorspfeest met spelletjes, muziek, amusement en eten in de vorm van de de lokale specialiteit caponec. Het feest is onderdeel van jet evenement Ledro Racing

27 lug 2014

ALPENFEEST

Alpenjagersfeest met een lunch met bijzondere lokale gerechten.

27 lug 2014

KORTE WANDELING DOOR TIARNO DI SOTTO

Wandeling door het dorp Tiarno di Sotto met lokale snacks en muziek.

27 lug 2014

CONCERT

Rock concert

29 lug 2014

WANDELPROGRAMMA - De kruidenroute

Door het centrum van het dorp gaan we naar Barcesino waar we onze weg vervolgen over de Kruisweg met aan het eind 74 treden naar de Kerk van Onze-Lieve-Vrouwe van Smarten, ook wel de “Madonna van de Krukken” genoemd omdat mensen die ziekten aan hun benen hadden deze Madonna aanriepen. We wandelen verder over de bosweg en op de weg terug stoppen we bij een groot veld met kruiden en leren meer over hun geheime krachten.

29 lug 2014

BERGWEEK

Bergweek georganiseerde door de lokale Alpinistenvereniging 

29 lug 2014

DANCE EVENING

Dance with the Zumba!

29 lug 2014

ENTERTAINMENT

Entertainment for children

30 lug 2014

BERGWEEK

Bergweek georganiseerde door de lokale Alpinistenvereniging 

01 ago 2014

OCHTENDCONCERT AAN HET AMPOLAMEER

Ochtendconcert aan het Ampolameer. Een beetje slaperig wandelen en wakker worden met muziek en ochtendgeluiden om je bioritme te ondersteunen. Met ontbijt in restaurant Ampola.

Plaats van handeling: bezoekerscentrum  Lago d’Ampola. Duur: 2 uur. Toegang: gratis

12 ago 2014

FOOTBALL MATCH BETWEEN FC BAYERN AND AC ATALANTA

Football match between the young team of Atalanta and FC Bayern U15

13/09/2014-10/06/2015

FROM WAR TO PEACE

Stay for schoolsin valle di Ledro and in Val del Chiese to visit trenches and fortifications of the Great War, when Ledro was the border line between Italian Kingdom and Hapsburg Empire.

<<< >>>

Plan uw vakantie

  • Kies de periode wanneer u naar Valle di Ledro wilt komen.
  • Kies de activiteiten die u wilt doen en de accommodatie die u wenst.
  • Uw vakantie is ontworpen, met gemiddelde accommodatieprijzen en activiteiten

   Newsletter

   Ontvang onze nieuwsbrief: we houden u graag op de hoogte van aanbiedingen en het laatste nieuws.

   © Consorzio per il Turismo Valle di Ledro

   Ufficio Turistico - Via Nuova, 7 - 38060 LEDRO | info@vallediledro.com

   P.Iva 00831220223 - C.f. 84002900227

   Tel. +39 0464 591222 | Fax +39 0464 591577 | Skype vallediledro Chat Skype Add Skype

   privacy | credits | MADE IN KUMBE

   logo trentino